Ελιά- Το δώρο της φύσης στο τραπέζι σας

20 Ιούνιος 12:00 am

Ελιά- Το δώρο της φύσης στο τραπέζι σας

Η ιστορία της ελιάς αρχίζει πριν από 7000 χρόνια και συνυπάρχει με τη ζωή του λαού της Μεσογείου, την καθημερινότητα και τις συνήθειες τους. Οι ιστορικοί θεωρούν την περιοχή της Μεσογείου ως τον τόπο όπου πρωτοεμφανίστηκαν τα ελαιόδεντρα.

Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν το ελαιόδεντρο σύμβολο ευγένειας, ενώ ακόμα και σήμερα τα κλαδιά ελιάς συμβολίζουν την ειρήνη. Η ελιά έχει ευλογήθεί από την αρχαιότητα, ένα σύμβολο της γνώσης, της σοφίας, της αφθονίας, της υγείας, της δύναμης και της ομορφιάς.

Η συμβολική έννοια της ελιάς ήταν παρούσα σε κάθε πτυχή της ελληνικής ζωής, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 776 π.Χ. το μοναδικό βραβείο που απονεμήθηκε στους ολυμπιονίκες ήταν ο «κοτίνος», ένα στεφάνι από ελαιόδενδρο που συμβόλιζε την ειρήνη και την υποχρεωτική εκεχειρία στην αρχαιότητα σε όλο τον κόσμο, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ακόμη και σήμερα, στις αγροτικές περιοχές της χώρας, όταν γεννιέται ένα παιδί, φυτεύεται μια ελιά. Η ελιά και το παιδί πρέπει να μεγαλώσουν μαζί. Όταν το παιδί αρχίσει το σχολείο σε ηλικία 6 ετών, η ελιά είναι έτοιμη να δώσει τα πρώτα της φρούτα. Η ελιά θα μεγαλώσει με την οικογένεια, θα επιβιώσει διαχρονικά και θα παραμείνει εκεί για πολλές επόμενες γενιές, για να μας υπενθυμίσει τη συνέχεια και την εξέλιξη της ζωής


ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ

Οι Έλληνες άρχισαν να χρησιμοποιούν το ελαιόλαδο στις θρησκευτικές τους πρακτικές καθώς και για γαστρονομικούς, καλλυντικούς, φαρμακευτικούς και φωτιστικούς σκοπούς.

Η ελληνική ονομασία για την ελιά ήταν πιθανότατα δανεισμένη από τη σημασιολογική-φοινικική λέξη “el’yon”, που σημαίνει “ανώτερη”, η οποία πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε στο πλαίσιο της σύγκρισης της με άλλες φυτικές ή ζωικές λιπαρές ουσίες που ήταν διαθέσιμες εκείνη τη στιγμή.

Οι Ρωμαίοι ανέπτυξαν τη μέθοδο κοχλιωτού τύπου εκχύλισης ελαιολάδου, η οποία εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε ορισμένα μέρη του κόσμου.

Το ελαιόλαδο παραδοσιακά χρησιμοποιείται ως αντιβακτηριακό μέσο, ​​ένα καθαριστικό, ένα ενυδατικό και ένα λάδι μασάζ.